INDISKE BILLEDER

– samtidskunst fra Indien, Bangladesh og Pakistan

I perioden 12. januar – 24. marts 2019 viser Gimsinghoved Kunst- og Kulturcenter udstillingen ”Indiske billeder”.

Åbent alle dage kl. 13.00-17.00. Mandag lukket

Entré: kr. 30 (Personlige medlemmer inkl. ledsager gratis)

De mere end 70 værker på udstillingen stammer fra Bente og Preben Gondolfs samling af indisk samtidskunst; den største i Danmark. Samlingen er bygget op over 30 år, og de første værker blev købt i perioden 1987-92, hvor Preben Gondolf var bistandsråd på den danske ambassade i New Dehli med ansvaret for den danske støtte til sundhedssektoren. Samlingen omfatter også kunst fra Pakistan og Bangladesh, da disse lande i årtusinder har haft den samme kulturarv som Indien.

Der kan siges meget om indisk samtidskunst og om denne udstilling, men nogle hovedtræk kan fremhæves: Når man taler om et land med en befolkning på mere end én milliard mennesker og en kulturarv, der er mindst 5.000 år gammel, er det svært at generalisere.
En kort beskrivelse af indisk samtidskunst er derfor ikke mulig, men hvis man alligevel vil gøre forsøget, kommer man ikke uden om begreber som mangfoldighed, figurativ, farverig og kvalitet. Et andet kendetegn er den dynamiske dialog mellem fortid og nutid samt evnen til at være international, uden at miste sin nationale identitet.

Rejserapport fra Preben Gondolf:

“Til kunstmesse i New Dehli”

Endnu engang er Bente og jeg taget til Indian Art Fair i Dehli. Den er kæmpe stor med deltagelse af mere end 75 gallerier, kunstfonde samt foredrag og en BMW malet af David Hockney. Hvert år besøges messen af mere end 100.000 mennesker. Hertil kommer diverse receptioner, samt det vi ser meget frem til: frokosten hos Kiran Nadar, som har sit eget kunstmuseum i et indkøbscenter, og hvor vi bl.a. kan få en snak med direktøren for Tate Modern. Messen giver os muligheden for at møde gamle venner og skabe nye bekendtskaber. Efter tre dage er man ganske udmattet, men også fyldt med indtryk, som man har brug for tid til at bearbejde.

Vi glæder os altid til at møde de kunstvenner, som har værker med på udstillingen i Struer. For Mahbubur Rahman er det begyndt at gå rigtig godt efter, at han nu også laver skulpturer i skinnende stål. Mange værker er ganske smukke f.eks. en violinkasse med violin. Men det mobide har ikke forladt Mahbub, kassen er også fyldt med kirugsakse. Han har også lavet et meget smukt filigran arbejde – i form af en atombombe! Mahbub står nu foran sit internationale gennembrud, hvilket hans kone fik for en del år siden med sine barberblade skulpturer. Mahbubs skulpturer sælges for omkring 100.000 kr. Når en kunstner er slået internationalt igennem, vokser interessen også for de tidligere værker, hvoraf mange kan ses på udstillingen i Struer.

Sunanda Khajuria har gennemlevet en fantastisk kunstnerisk udvikling, siden hun forlod kunstakademiet i Dehli i 2006, hvor jeg mødte hende lidt senere på året. Især hendes år i Kina har påvirket hende meget, hvilket ikke kan ses på udstillingen i Struer, hvor kun hendes tidligere værker er udstillet. Hendes galleri i Delhi Art Heritage udstillede et enkelt værk fra Kina, samt en ualmindelig smuk håndmalet bog om kirsebærtræets blomstring. Værket har samme tema og hedder “The Cloud of Cherry Blossom”. Det sælges for 55.000 kr. Med noget besvær kan man finde værket på galleriets hjemmeside under Sunandas navn.

Dhaneshwar Shah udstiller for tiden ikke i Indien, efter han forlod sit galleri, som var dygtig til at sælge hans kunst, men knap så dygtig til afregningen. Et af de anderkendte gallerier, hvor Mahbub også udstiller, har nu vist interesse for Dhaneshwars kunst, så det ser også lovende ud. At han stadigvæk udvikler sig,  fik vi et fornemt eksempel på i et nyt værk, som han viste os – et virkelig glimrende værk.

Desværre er Joydip Sengupta ikke rigtigt slået igennem kommercielt, selvom jeg anser ham som en lige så dygtig kunstner som de tre ovennævnte. Men også i kunstverdenen går det ikke altid som fortjent. Heldigvis maler og udstiller han stadig, så mon ikke hans tid kommer?

Som jeg sagde under mit foredrag, skal man ikke købe kunst som investering (med mindre man har mange penge), men det gør jo ikke noget, hvis et værk skal sælges på et tidspunkt,  at man mindst får det samme, som man selv har givet. Det fik jeg en behagelig påmindelse om under messen, hvor jeg kunne se at et grafisk værk, jeg havde købt i sin tid for 1.000 kr. nu var sat til salg for 55.000 kr. Men nyd kunsten så længe den hænger på din væg, og bliv glædelig overrasket, hvis du sælger et værk, og du måske er blevet lidt rigere.

Preben Gondolf, Delhi den 4. februar 2019″